top of page

Алергія: вчасно виявити та допомогти

Види алергій, які провокують зміни стану здоров’я та настрою у пухнастика


Власники не завжди розуміють, чому їхній веселий песик припинив реагувати на улюблені ігри й забився у куток, а ласкавий котик став агресивним.


Аби допомогти тварині швидше подолати алергію, необхідно виключити контакт з алергеном та звернутися до ветеринара.


Лікар дотримується певного алгоритму для того, щоб встановити алергію, так як прямої діагностики не існує.




ВИДИ АЛЕРГІЙ У ХВОСТИКІВ:


1. Харчова — зазвичай це алергія на білок. Її можуть спровокувати такі продукти: м’ясо, молоко, яйця, риба, кукурудза, пшениця, соя. Дуже часто власники тварин у всіх недугах своїх вихованців звинувачують саме харчову алергію. Але насправді вона є однією з найрідкісніших!


2. Алергія на слину бліх та укуси - це найпоширеніша причина алергічних захворювань. Щоб виникла алергічна реакція у вихованця, блоха повинна просто вкусити тварину. Деякі господарі не надають значення цьому виду алергії, тому що не помічають бліх на тілі пухнастика.


3. Алергія на зовнішні подразники - найскладніший вид алергії, оскільки може бути на що завгодно: польового кліща в будинку, на парфуми господині, на побутову хімію, якою помили унітаз, на новий синтетичний килимок чи навіть взимку на мороз. Вона може з'явитися в будь-якому віці через брак білка філагріна, який відповідає за якість шкіри. Така алергія вимагає постійного догляду, медикаментозного забезпечення та спеціальних кормів.


За всіх видів алергій у тварин симптоми практично однакові:

⁃ почервоніння шкіри,

⁃ свербіж,

⁃ виділення рідини з очей,

⁃ неприємний запах від шерсті. В деяких випадках шерсть може ставати маслянистою та з'являється лупа, струп.



За вказаними ознаками, ви як власники пухнастика не зможете визначити алергію, оскільки такі ж симптоми характерні і для грибка, і для корости. Тому при перших помітних симптомах краще одразу звертатися до ветеринара.


Comments


bottom of page