top of page

Обережно: кліщі

Поради від ветеринара, як захистити тварин від кліщів


Весна. Перші яскраві промінчики сонця та теплий вітерець дарують гарний настрій кожному з нас.


Але тим самим, цей період створює комфортні умови для активності кліщів.




Хочемо не тільки нагадати власникам домашніх улюбленців бути уважними у цей небезпечний період. А ще й закликати небайдужих людей, які люблять хвостиків, допомогти безпритульним тваринкам зберегти своє життя.


За статистикою, великий відсоток вуличних хвостиків помирають через піроплазмоз. Це одне із захворювань, яке заносить кліщ. Зараження відбувається не в момент укусу, а через кілька годин, і якщо вчасно не відреагувати, воно виявиться смертельним.


Як допомогти безпритульним тваринкам?


Спосіб обробки вуличних тварин такий самий, як і домашніх улюбленців. Існують спеціалізовані засоби для відлякування кліщів, це - спреї, краплі, шампуні, аерозолі, пудри та таблетки.


Наприклад, ласкавим хвостикам можна закапати краплі на холку. Якщо тваринки поводяться відсторонено, то можна додати спеціальні таблетки до їжі (Сімпаріка, NexGard, Bravecto).


ВАЖЛИВО


У жодному разі не обробляйте шерсть чотирилапого засобами, призначеними для людини. Такі препарати є токсичними для них, бо відрізняються вмістом діючих речовини, концентрацією та дозуванням.


СИМПТОМИ ПІСЛЯ УКУСУ:


• різке підвищення температури тіла у чотирилапих до високих позначок;


• втрата апетиту;


• розлади шлунково-кишкового тракту;


• потемніння сечі чи наявність у ній кров'яних домішок;


• пожовтіння білків очей;


• задишка;


• млявість;


• апатія;


• слабкість у кінцівках.


Якщо ви помітили один із таких симптомів у хвостика, то є висока ймовірність, що до нього причепився паразит. Кліщ присмоктується до своєї жертви, виділяючи специфічний секрет зі знеболювальним ефектом, через що під час укусу немає змін у поведінці тварин.


По можливості, оглядайте тіло хвостика, приділяючи особливу увагу ніжним місцям (пах, живіт, холка, вуха). Обов’язково такий огляд робіть у одноразових рукавичках.


Якщо знайдете кліща, то використовуйте спеціальні кліщ-пінцети для його видалення або попросіть ветеринарного лікаря допомогти вам.


*Рекомендації узгоджено з ветеринарним лікарем - Анастасією Бартиш й підходять для вуличних та домашніх тварин.


Пам’ятайте, що постійна профілактика збереже їхнє життя!

Comments


bottom of page